sestdiena, 2012. gada 28. aprīlis

Paul Simon - "So Beautiful Or So What" (2011, albuma apskats)

Krieviem bija Čeburaška un Gena, angļiem Šerloks Holms un Doktors Vatsons, bet amerikāņiem - duets "Saimon & Garfunkel", kurā savus karjeras lielākos panākumus guva abi tā dalībnieki - Pols Saimons un Ārts Garfunkels. Tad viņi sastrīdējās un tikai pavisam nesen varēja atkal uzstāties uz vienas skatuves, nekraujot otram ar ģitāru vai mikrofona statīvu. Pa vidu abi pievērsās solo karjerām. Pagājušā gadā viens no dueta - Pols Saimons - laida klajā savu divpadsmito plati "So Beautiful Or So What", kā atzinis Saimona draugs Elviss Kostello, - "vienu no Pola Saimona labākajiem sasniegumiem".



"Getting Ready For Christmas Day" bija pirmais albuma vēstnesis vēl 2010.gada nogalē, un tas lieliski raksturo Pola Saimona mūziku. Ja atceramies "Saimon & Garfunkel" daiļradi, tur viss skanēja citādi. "Amerikāņu brāļi Ziemeļi" spēlēja un dziedāja izteikti melodiskas popa dziesmas, no kurām daudzas joprojām ir visu laiku labāko klasisko popdziesmu topu galvgalī, kā arī pieprasītāko dziesmu vidū ikvienā karaokes bārā. Patiesībā Saimona albumi un dziesmas vienmēr ir ļoti atšķīrušās no dueta dziesmām. Drīzāk tuvāk "Saimon & Garfunkel" repertuāram ir Garfunkela soloalbumi. Nez, varbūt par to arī reiz abi vecie kraķi sastrīdējās?...



"So Beautiful Or So What" ir Saimona lielākā veiksme pēc 1990.gada plates "The Rhythm Of The Saints". Viss, kas bijis pa vidu, nav ticis īsti saprasts un atzinīgi uzņemts. Varbūt, kā jau daudzās lietās, modē atkal nāk klasika? Lai tur kā arī būtu, Pols Saimons ir atgriezies ar plati, kura, pat viņam esot jau 70 gadus vecam, ir piesātināta mīlestības tēmām -  no albuma desmit dziesmām trijām nosaukumā ir vārds "mīlestība". Tā laikam vienmēr būs noturīga tematika mūzikā, mākslā un literatūrā. Vismaz tik ilgi, kamēr visi beidzot sapratīs, ka mīlestība nav nekas cits, kā caurejas izraisītu komplikāciju sekas.

Lai arī kritika bija nežēlīga, mans līdz šim joprojām mīļākais Pola Saimona albums ir viņa 1997.gada plate "Songs From The Capeman". "So Beautiful Or So What", protams, atšķiras - tas tomēr ir mierīgāks, pārdomām bagātāks, taču brīžos, kad ģitāras ieskanas līdzīgi kā 1997.gada platē dziesmā "Born In Puerto Rico", mana sirds salecās un nomierinās vienlaicīgi. Salecās, jo atmiņā atskrien zaļā jaunība, nomierinās - jo, "lai arī kādi vēji pūš", Pols Saimons paliek uzticīgs savam mūzikas pasniegšanas veidam.



"So Beautiful Or So What" ir lielisks albums attiecīgā atmosfērā. To nevajag klausīties, pie stūres ātri braucot, bet var ieslēgt, kurnot sastrēgumā. Tā nav "viegla plate", tā nedz pielīp, nedz izraisa atkarību. Taču katra sastapšanās ar Polu Saimonu allaž ir kā saruna ar dzīvesgudru vectēvu, kas par saviem piedzīvojumiem mūža garumā stāsta mūzikā. Šis ir albums, kam jābūt katra melomāna ierakstu kolekcijā.




Albuma vērtējums: 7/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4,5/5
The Guardian: 4/5
Rolling Stone: 4/5
Uncut: 4/5


2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: