ceturtdiena, 2008. gada 27. novembris

Aizveries un dziedi līdzi! Jeb Latvijas Radio 2 - efektīvs līdzeklis jaunatnes audzināšanā!


Kad man pusauga vecumā parādījās pirmā kaunuma apmatojuma spalva, bet nebija vēl ne miņas no bārdas rugājiem, es nobijos ne pa jokam. Man bija bail, ka daba nolēmusi nedaudz uz mani izklaidēties un manā gadījumā nolikusi par pareizu esam kārtību, ka bārdai būs augt ne tur, kur citiem. Tāpat man vienmēr bijis bail no iereibušām dāmām gados un džekiem ar spīdīgām lūpām. Tomēr nekas līdz šim mani nav sabiedējis tā kā šī ziņa, kas man nejauši iekrita acīs portālī TVNET:

ASV tiesnesis par skaļas mūzikas klausīšanos liek klausīties šlāgerus

Kāds ASV tiesnesis nācis klajā ar jaunu veidu, kā sodīt tos, kas traucē apkārtējo mieru ar pārāk skaļu mūzikas klausīšanos.

Līdzīgi kā daudzviet citur pasaulē, ASV Kolorādo štatā par skaļas mūzikas klausīšanos tiek piespriests naudassods. Taču atklājies, ka daļu cilvēku, īpaši jauniešus, tas neietekmē – un viņi nedomā laboties.
Šā iemesla dēļ kāds ASV tiesnesis piespriedis viņiem stundu no vietas klausīties 90. gadu šlāgerdziedātāja Barija Manilova dziesmas, kā arī mūziku no bērnu televīzijas šova „Bārnijs un draugi”.

Soda izpildi vēro tiesas amatpersonas, un, ja izskatās, ka klātesošajiem patīk attiecīgais skaņdarbs, tas tiek nomainīts ar citu – nepatīkamāku.


Teikšu kā ir - līdz šim mājās un mašīnā skaļi klausījos mūziku, bet tagad ir nedaudz bail. Mēs ļoti labprāt pieņemam visu, kas nāk no citām valstīm, tai skaitā, tiesu praksi. Līdz ar to mūsu valsts gadījumā sanāktu, ka par pārlieku skaļas mūzikas klausīšanos varētu tikt piespriests sods klausīties Latvijas Radio 2, teiksim, divas stundas dienā.

Man kā Eltona Džona kleitu skiču kolekcionāram ļoti, ļoti, ļoti pacenšoties un lūdzot tiesai atļauju klausīšanās laikā atrasties vismaz pusotru promiļļu reibumā droši vien kaut kā izdotos piespriesto sodu izciest. Bet es iedomājos, piemēram, Bjorkas fanus, kuri ieraduši klausīties to kaķu kori, tagad būtu spiesti baudīt grupas "Apvedceļš" dziesmu par avenēm vai ķiršiem, vai par ko nu tur viņa bija. Vai Aksela Rouza no "Guns N' Roses" fani. Ieraduši, ka viņu elks dzied tādā balsī it kā viņam biksiņas būtu sagājušas dibenā, tagad būtu spiesti klausīties pilnīgi pretējā balsī dziedošo Oldzīti vai ieslēgto ugunsdzēsēju trauksmes sirēnu, ko tautā dēvē arī par Anci Krauzi.

Vai vēl trakāk - pāris gadus atpakaļ iznāca albūms "Peļu Ziemassvētki", kurā paātrinātā ierakstā pelēm līdzīgā balsī bija sadziedātas attiecīgo svētku dziesmas. Vēlāk, nu tā pie sevis iedomājos, droši vien baigi labi tas projekts aizgājis, ja jau tas peļu koris dzied arī citas dziesmas, kuras visu cauru gadu spēlē pa radio. Bet nē - izrādās, tā ir grupa "Putnu balle", kuri pēc "peļu ziemassvētkiem" izklausās bez visiem ierakstu studijas trikiem un specefektiem!

Iedomājos - ja pieminētais Barijs Manilovs amerikāņu jaunatnei ir šlāgermūzikas bieds Nr.1, tad mūsu Latvijas Radio 2 programma vidējam statistiskajam amerikāņu jaunietim varētu likties kā mūža ieslodzījums! Valstsvīri kladzina - jāveicina eksports! Jārada eksportspējīgi produkti!

Nu te tas ir - ekskluzīvs jaunatnes audzināšanas līdzeklis ar nosaukumu "Latvijas Radio 2"! Lasīju, Valsts rādžim esot iztrūkums finansēs. Veči, te ir dzīva nauda!

Bet, ja pavisam nopietni, tad par pārlieku skaļas mūzikas klausīšanos, ja tas traucē citus, es varētu strādāt, piemēram, kādus sabiedriskus darbus. Nu, tur iedrošināt tantiņu pāriet ielu pie sarkanās gaismas, iestāstot viņai, ka patiesībā deg zaļā. Vai pavasaros, kad atkūst upēs ledus, salasīt visas apdullušās vardes Mārtiņa Rītiņa delikatešu restorānam. Vai jebko citu. Tikai, lūdzu, nelieciet man klausīties to Latvijas Radio 2! Pavisam nopietni.

P.S. Par cik esmu aizskāris tēmu par Latvijā vispopulārāko radiostaciju ar vislielākajiem reitingiem, gribu precizēt - radio ārā neslēdziet un no bankām naudu neizņemiet!
Tas tā, zināšanai. Kaut mājās naktīs nekurina, īslaicīgās aizturēšanas izolatorā droši vien ir vēl nemājīgāk...

Nav komentāru: